Boken Tyst territorium

Vem bryr sig om Västsahara? På en ökenremsa i Sahara lever 300 000 människor i yttersta armod – hälften i flyktingläger – medan världen tittar åt ett annat håll.

Fredrik Laurin och Lars Schmidts reportagebok handlar om landet med en av världens största fyndigheter av fosfat. Som jordbruksindustrin i väst köper av Marocko i strid med folkrätten.

Västsahara har i närmare 40 år slitits sönder av krig, korruption och maktspel. Mannen som har fått jobbet att lösa tvisten: FN:s sändebud Christopher Ross, är uppgiven: ”Ingen har något intresse av att konflikten löses. Folk säger: Låt Mr Ross sköta det. I praktiken betyder det att ingenting händer.”

Författarna har druckit lunchkonjak med marockanske ambassadören, korsat öknen, isotopanalyserat den västsahariska jorden och vandrat på Fiskebäcks villagator för att finna spåren som leder från denna konflikt till svenska matbord, medicinskåp och pensionskassor.

Tyst territorium är en reseberättelse som förklarar sakfrågorna och sätter dem i historiska och politiska sammanhang. Den visar varför denna konflikt angår oss och hur vi medverkar till att den fortsätter.

Boken går att köpa i våra butiker.

 

Fredrik Laurin är undersökande reporter på SVT:s Uppdrag Granskning. 2013 tilldelades han Guldspaden för sitt avslöjande av Telia Soneras affärer med regimen i Uzbekistan.

Lars Schmidt är undersökande journalist som bland annat kartlagt finansiären bakom The Pirate Bay.

Vill du skänka

Kalendarium

Det finns inga kommande aktiviteter.

Kontakt
Stöd vår verksamhet. Betala in till vårt postgironummer, 90 03 97-1. Tack för ditt stöd!
Klicka här för att läsa om Svensk Insamlingskontroll. Extern länk till deras hemsida.