Regeringen tog emot namninsamling

Exakt hundra dagar efter valet lämnade Global Rättvisa över sin namninsamling till regeringen. Mer än 6000 personer hade skrivit under förslaget på fyra konkreta åtgärder för en mer rättvis och hållbar värld.

– Tack, vilket jobb ni har gjort! sa biståndsministerns politiska sakkunniga, Hanna Hellquist, när hon tog emot den tjocka luntan med 6407 namnunderskrifter.

De tre ministrarna vid utrikes

departementet, Carl Bildt, Ewa Björling och Gunilla Carlsson, tackade nej till att möta GlobalRättvisa.Nu. När ett tiotal representanter från nätverkets organisationer kom till ministerkansliet togs de i stället emot av Hanna Hellquist.

GlobalRättvisa.Nu presenterade de fyra kraven i namninsamlingen och menade att regeringen borde föra en mycket starkare global politik med fokus på att bekämpa fattigdom och klimatförändringar.

– En internationell skatt på valut

atransaktioner skulle till exempel kunna betyda mycket i kampen mot både undernäring och klimatkatastrofer. Är regeringen beredd att jobba för en sådan skatt? frågade Julia Finér från Emmaus Stockholm.

Hanna Hellquist utlovade ett skriftligt svar från regeringen.

– Det är viktigt att vi förklarar våra ståndpunkter och resonemang. Vi hoppas att ni inte känner att ni bara pratar med en vägg i de här centrala frågorna, sa hon.

De fyra kraven i namninsamlingen:

1. Inför en global skatt på utsläpp av växthusgaser

2. Teckna handelsavtal som främjar hållbar utveckling och mänskliga rättigheter

3. Inför en internationell skatt på valutahandel

4. Använd internationella biståndet till fattigdomsbekämpning

Läs mer om de fyra kraven

Global Rättvisa Nu

GlobalRättvisa.Nu är ett nätverk av ett 40-tal organisationer och folkhögskolor. Syftet med den gemensamma kampanjen är att lyfta frågor om klimatet och global rättvisa.

Kalendarium

Det finns inga kommande aktiviteter.

Kontakt
Stöd vår verksamhet. Betala in till vårt postgironummer, 90 03 97-1. Tack för ditt stöd!
Klicka här för att läsa om Svensk Insamlingskontroll. Extern länk till deras hemsida.